Mitä jos kemiat eivät kohtaa?

Työelämässä yhteistyö on usein ratkaisevassa roolissa. Hyvä yhteistyö kukoistaa, kun koemme, että “mätsäävä kemia” synnyttää luottamusta ja virtaa yhteistyöhön. Mutta mitä tapahtuu, kun koemme, että kemiat eivät kohtaa?

Moni meistä on ollut tilanteessa, jossa yhteistyö asiakkaan tai tiimin jäsenen kanssa tuntuu hankalalta. Ehkä olet jopa luovuttanut ajatellen: 

“Me ei vain tulla juttuun, eikä sille voi mitään. Meidän kemiat nyt vaan ei toimi.”

Mutta mitä jos tämän ajatuksen äärelle pysähtyisi? Entä jos kyse ei olekaan vain “kemioista”, vaan jostain syvemmästä? Kyky kohdata toisen ajattelu, rakentaa luottamusta ja mukautua erilaisiin vuorovaikutustyyleihin on taito, jota jokainen voi kehittää.

Kun kemiat eivät kohtaa: mistä aloittaa?

Jos tunnet, että kemiat eivät kohtaa, kannattaa miettiä hetki, mistä tunne todella kumpuaa. Pohdi seuraavia kysymyksiä: 

  1. Onko yhteinen tavoite kirkas?
Usein konflikteissa kyse on siitä, että teillä ei ole yhteistä ymmärrystä siitä, mitä haluatte saavuttaa yhdessä. Kun tavoite on epäselvä, erilaiset lähestymistavat voivat tuntua ristiriitaisilta. Keskity alkuun kirkastamaan yhteinen päämäärä.
  2. Oletko esittänyt kysymyksiä, jotka avaavat toisen ajattelua? Usein ajattelemme ymmärtävämme toista, vaikka emme ole aidosti kysyneet, miten hän ajattelee. Mitkä kysymykset voisivat auttaa ymmärtämään toisen näkökulmaa paremmin? 
  3. Kuinka nopeasti teet tulkintoja toisesta?
Ensivaikutelmat voivat olla harhaanjohtavia. Oletko valmis tarkastelemaan tulkintaasi joustavasti? Mitä jos se ei pitäisikään täysin paikkaansa? 
  4. Osoitatko hyväntahtoisuutta?
Luottamus rakentuu pienistä teoista. Esimerkiksi yksinkertainen kehu – “Hei, tuo oli hyvä pointti” – voi avata oven parempaan vuorovaikutukseen.
  5. Kuunteletko ymmärtääksesi vai vastataksesi?
Tämä on yksi yleisimmistä vuorovaikutuksen kompastuskivistä. Aidolla kuuntelulla on valtava merkitys. Kokeile keskittyä kuunteluun ilman tarvetta suunnitella vastaustasi. 
  6. Onko tilanteessa painolastia menneisyydestä?
Jos sinulla ja toisella osapuolella on huonoja kokemuksia aikaisemmasta yhteistyöstä, voivat ne luoda varjoja nykyiseen yhteistyöhön. On tärkeää tunnistaa tämä painolasti ja käsitellä sitä avoimesti. Toisinaan painolasti voi syntyä jo pelkästään huhupuheista, joita molemmat olette kuulleet. 
  7. Muistuttaako toinen osapuoli jotakuta henkilöä, josta sinulla on huonoja kokemuksia?
Toisinaan tunteemme nykyhetken tilanteissa liittyvät menneisyyden ihmisiin. Voitko erottaa nämä asiat toisistaan?
  8. Oletko tietoinen omasta tunnetilasta kohtaamisessa?  Miten olet asennoitunut kohtaamiseen? Nonverbaalinen viestintä paljastaa herkästi todelliset ajatuksemme, tällä voi olla vaikutusta toiseen osapuoleen. 

Hankalat tilanteet ovat kasvun paikkoja

Kun kemiat eivät kohtaa, näe tilanne haasteena, joka auttaa sinua kasvamaan.

Ajattele hankalalta tuntuvaa tilannetta lahjana omalle kehittymiselle. Mitä voisit oppia tilanteesta?  Pystytkö kääntämään tilanteen niin, että yhtäkkiä tuleekin tunne, että 
”Hei, meidän kemiathan kohtaavat.”

Kehitä työyhteisön vuorovaikutustaitoja valmennuksen avulla

Vuorovaikutustaitojen kehittäminen auttaa vähentämään yhteentörmäyksiä sekä työyhteisössä että asiakkaiden kanssa. Tutustu Vaikuttava vuorovaikuttaja –valmennukseen, joka auttaa osallistujia kehittämään omia vuorovaikutustaitojaan ja toimimaan hankalissa vuorovaikutustilanteissa.

Related Posts

Leave a Reply